Wat kan je doen als je acné krijgt door je mondmasker?

Bijgewerkt op: 24 sep 2020


“Maskné” of “mondmasker acné” is een vorm van acné die voorkomt door het vaak en langdurig dragen van een mondmasker. Omdat de huid is afgesloten door het mondkapje en niet goed kan ademen is je huid extra gevoelig. Zo wordt vrij spel gegeven aan vuil en bacteriën.
Een slechte hygiëne ten opzichte van het mondmasker kan tevens voor acné zorgen. Geef daarom de voorkeur aan een katoenen (of zijden) mondkapje en stop het telkens na het dragen in de kookwas. Het is dan ook een goed idee om verschillende mondmaskers in huis te hebben, zodat je kan afwisselen. Moet je een lange tijd een mondmasker dragen? Wissel dan tussendoor van masker.

Een goede huidverzorging is nu extra belangrijk: laat je huid goed ademen zodra je geen masker meer hoeft te dragen. Wees lief voor je huid en ga niet aan de slag met zware producten, maar kies voor producten zonder parfum, zonder alcohol, zonder zeep,… die je huid niet te zwaar belasten. Gebruik in de plaats daarvan hypoallergene crèmes, dit zijn crèmes waar zo min mogelijk stoffen in zitten die allergische reacties kunnen uitlokken of de huid kunnen irriteren.


Met deze 7 tips ben je alvast goed op weg naar een “maskné-vrije” huid:


  1. Indien je make-up draagt, kies dan voor een crème in plaats van een poeder, en ga bij voorkeur voor zachte, minerale make-up, bijvoorbeeld de Mineral make-up lijn van Belico Derma Concept.

  2. Voor je je dagelijkse gelaatsreiniging start, was je je handen. (mijn favoriete handzeep: Belico Hand Wash)

  3. Reinig je gezicht met een zachte Cleanser (bijvoorbeeld de Cleanser I van Belico) zodra je geen mondmasker meer hoeft te dragen (kies voor een reiniging zonder zeep, alcohol of parfum)

  4. Breng daarna (een aantal keer per week) een goede exfoliator aan op de huid, dit is mijn persoonlijke favoriet: Belico Peeling III, die je makkelijk kan mengen met je cleanser.

  5. Wanneer je gaat slapen, breng je een voedende nachtcrème aan die je huid helpt herstellen, bijvoorbeeld de Centella Asiatica Creme van AM. Het plantaardige Centella Asiatica extract werkt wondhelend en bevordert de vorming van nieuw bindweefsel. Dit "wondermiddel" kan het worden gebruikt bij de behandeling van onder andere droge huid, gevoelige huid, rocasea, acné, littekens, eczeem, psoriasis, brandwonden, wratten en insectenbeten.

  6. Draag je mondmasker maar één keer (bij wegwerpmondmaskers) of doe het in de kookwas en wissel tijdens de dag regelmatig van masker.

  7. Draag overdag een dagcrème met een natuurlijke SPF, bijvoorbeeld de Centella Asiatica crème 24 van AM. Door het sterke algencomplex bevat deze crème een natuurlijke bescherming tegen zonnestralen, in tegenstelling tot crèmes met chemische zonnefilters.


Maak een afspraak voor persoonlijk huidadvies en om meer over mijn favoriete producten te ontdekken. Je krijgt een gepersonaliseerd stappenplan voor thuisverzorging mee naar huis!


71 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven